четвъртък, септември 28, 2006

Фенг Шуи – точният цвят за вашата кухня

Избирането на подходящия цвят за кухнята е труден процес. Желанието ни е да се справим още от първия път. Така че не трябва да се действа импулсивно и да се бърза. Помислете добре поне две седмици, преди да вземете решение.

Цветовете на дъгата

Вземете готови мостри или просто листове хартия с цветовете на дъгата. Това са червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово. Залепете в редица всички цветове на една от стените, а ако искате и на всички стени в кухнята. Така всяка част от стаята ще придаде различно усещане за цветовете.

Избиране на нюанс

След като сте се спряли на цвета е време да определите нюанса. Вариантите са много. Какво да направим? Например зеленият цвят има нюанси, които ще повдигнат енергията в стаята и такива, които ще я направят тъмна и депресираща. Подберете тези, които ви харесват и отново и подредете на стената. Помислете и ги намалете до 2 или 3. Оставете мострите залепени няколко дена, така че да ги наблюдавате сутрин, през деня и вечер. Открийте настроението и енергията, която получавате от всеки от тях.

Значението на цветовете

Червено – стимулира/ засилва апетита

Оранжево – стимулира/ засилва апетита

Жълто – стимулира/ засилва апетита

Зелено – успокоява/ балансира

Синьо – успокоява/ намалява апетита

Индиго – успокоява/ намалява апетита

Виолетово – балансира/ успокоява/ намалява апетита

Цветовете имат много свойства, но основно те стимулират или успокояват. Кухнята трябва да комбинира и двете. Трудно е да свършиш някаква работа в кухня, която предразполага към почивка. От друга страна не искаш да е твърде ободряваща и възбуждаща апетита.

Ресторантът като модел

Изберете си няколко ресторанта, близо до вас и изпийте там чаша кафе или чай. Винаги преди да отидете хапнете нещо леко. Обърнете внимание на цвета на стените, покривките, пода и картините. Като влезете замислете се дали ви се иска да си вземете нещо за хапване или кафето или чая са достатъчни. Много ресторанти са със златни или червени покривки, които увеличават апетита и стени в меки цветове – за да се отпуснете. Кухните са бели и със силна светлина, за да дават енергия на персонала и да му поддържат вниманието. Като излезете от ресторанта запишете си усещането си за глад и настроението, които е оставил във вас, както и опишете как изглежда заведението. Този малък експеримет е чудесен начин да научите повече за силата на цветовете и ще ви помогне да решите в какъв цвят да направите кухнята си.

Малката кухня

Заради малките размери на стаята, много от нас нямат възможност да я боядисат в два цвята – един за мястото, където готвите и друг – за къта, където се храните. В този случай е най-добре да комбинирате стимулиращ и успокояващ вариант. Например изберете синя боя с червен оттенък. Въпреки, че не виждате червеното, вибрациите на цвета се въртят в помещението и носят ободряваща енергия.

Окончателното решение

Бъдете твърди, когато вземете окончателното решение за цвета на вашата кухня. Не мислете за мнението на околните, нито за модните тенденции. Нека кухнята е за вас и вашето семейство. Забавлявайте се и се насладете на този процес!

Няма коментари: