петък, декември 07, 2007

Поръчка и поставяне на ламиниран паркет

Обща информация

Ламинирания паркет е една от най-евтините подови настилки, които можете да поставите. В зависимост от качеството цените на ламиниран паркет варират от 15 до 30 лв. на квадратен метър. Повечето фирми продаващи ламиниран паркет осигуряват безплатен монтаж с подарък подложка при поръчка на повече от 10 кв. м. от настилката. В случай че покривате по-малко от 10 кв. м. ще се наложи да се бръкнете допълнително с 1-3 лв. на квадратен метър за монтаж и подложка.


Как да се подготвите


Хубаво е повърхността върху която ще бъде поставян паркета да бъде равна (не трябва да има неравности по големи от 0.2 - 0.5 см) и обезпрашена.

За какво да внимаваме

Когато си поръчате доставка и монтаж имайте предвид, че в цената не е включено монтирането на первазите върху паркета. Най-често тук се избиват разходите от безплатния монтаж. Цената на монтаж на един метър перваз най-често е около 1-2 лв. Също толкова взимат монтажниците за поставянето на един ъгъл от первазите. Монтирането на лайсна (слагат се най-често на преход между стаи или стая-балкон и т.н.) пък може да достигне и до 9 лв на метър в зависимост от това кой ви я поставя. Например ако обиколката на стаята ви е 12 м (3,5 на 2,5) имате 3 м. преход и в стаята имате 8 ъгли (примерно имате чупки от комин) цената за монтаж на лайсни и первази да достигне до 35 лв.

Изводи

Полагането на ламиниран паркет не е особено трудно. Това е задача, която всеки би могъл да изпълни сам. Разбира се не е много скъпо в определени случаи безплатно самото поставяне на паркета. Поставянето на первазите със сигурност ще ви струва въпрос на преценка е дали ще си платите или ще го направите сами.
Няма коментари: