понеделник, ноември 20, 2006

Видове Изолации

Най-общо изолациите могат да се разделят на 3 вида:

- XPS: Екструдиран Пенополистирол по-известен с наименованието фибран. Характеризира се с с абсолютна водо и паро непропускливост при висока якост. С много добра устойчивост във времето. Подходящ за изолиране на използваеми повърхности и фундаменти поради високата си якост. Като недостатъци могат да се отчетат по-слабата термо и звуко изолация.

- EPS: Екструдиран Пенополистирол по-известен с наименованието стириопор. Притежава много добри топлоизолационни свойства, устоичив е на деформации, ограничава паропропускливостта. Използват се за външни фасадни топлоизолации. Като недостатъци могат да се отчетат неспособноста му да звукоизолира и неустоичивоста на тази изолация от слънчева радиация.

- Минерална Вата: Тя бива стъкленна и каменна, като у двата вида притежават подобни качества, както механични така и топлоизолационни. Този вид топлоизолации, са с добра паропропускливост и предоставят добра щумо и топло изолация. Най-често тези изолации се използват за изолация на подове и обърнати покриви. Като недостаттъци могат да се отчетат ниската якост на материала.

1 коментар:

Fil каза...

EPS е екпандиран пенополистирол - стиропор