вторник, септември 26, 2006

Начини за премахване на влага при полагане на изолации.

Поставянето на изолации може, както да предотврати, така и да причини проблеми с влагата. Когато се изолират стени се променя температурата им във вътрешната част. По този начин може да се стигне до по-ниски температури в сравнение с тези преди топлоизолацията. В следствие на това може да се получи конденз, който да избие на повърхността и да причини проблеми. Подходящият избор на изолационни материали и правилното им поставяне би предодвратило този процес. При изпълнението на тази задача трябва да се съобразите с няколко важни фактора - климата, материала на стените, влагата, която генерира домакинството, начина на вентилация и температурите, поддържани в различните помещения.

Това са някои от най-простите методи за предодвратяване на влагата:

- отстраняване на всички течове в жилището или къщата;

- осигуряване на добра вентилация в помещенията. При възможност би било добре да се монтира вентилация с датчици за отчитане на влагата;

- при монтирането на вентилацията е добре да се помисли от къде ще идва чистият въздух;

- използване на материали (специално третирани бои и изолации), които предодвратяват изпарението на водата;
- използване на техника за премахване на влагата. Това обаче би повишило разходите за електроенергия и също така ще доведе до необходимост от профилактика на уреда, тъй като в противен случай може да се образува плесен в самия него.

Няма коментари: